Gotowany morszczuk z beurre blanc

    Gotowany morszczuk z beurre blanc

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Morszczuk jest tańszy niż szczupak, którego zwykle podaje się z beurre blanc, dlatego znalazł się w tym przepisie. Moja babcia robiła najlepsze na świecie beurre blanc (czyli z francuskiego "białe masło") i podawała je do ryby, wraz z gotowanymi ziemniakami. Na koniec posypywała wszystko natką pietruszki, a na stole stawiała butelkę wina Muscadet.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek ziół (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
    • 500 g morszczuka
    • 750 g ziemniaków, nieobranych
    • 4 szalotki, drobno posiekane
    • 300 ml octu winnego z czerwonego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g solonego masła pokrojonego w kostkę
    • Kilka gałązek natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać pęczek ziół. Dodać morszczuka i gotować przez około 20 minut. Jeśli ryba jest duża - gotować dłużej. Ryba jest ugotowana, gdy obszar wkoło kręgosłupa nie jest już różowy. Zdjąć z ognia, jeśli w garnku pojawią się kawałeczki ryby.
    2. W międzyczasie w średnim garnku zagotować osoloną wodę i gotować w niej ziemniaki przez 20 minut, aż będą miękkie.
    3. Gdy ziemniaki i ryba będą się gotować, do rondelka włożyć szalotkę, zalać octem i oprószyć solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż ocet wyparuje. Stale mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dodawać masło i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
    4. Odcedzić rybę i ziemniaki. Morszczuka obrać ze skóry i wyjąć kręgosłup oraz ości; ziemniaki obrać.
    5. Polać rybę sosem. (Ja osobiście lubię szalotkę, więc zostawiam ją w sosie, ale prawdziwy beurre blanc trzeba przecedzić.) Posypać natką pietruszki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis