Naleśniki a la pizza

    Naleśniki a la pizza

    9polubień
    50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Proste danie, które można przygotować wcześniej i po prostu wstawić do lodówki, a następnie upiec. Podawać na rodzinny obiad, zwłaszcza dla dzieci. Może nie jest to wyrafinowane danie, ale dzieciom na pewno będzie smakować!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Naleśniki
    • 250 g mąki pszennej
    • porządna szczypta soli
    • 3 jajka
    • 500 ml mleka
    • Nadzienie
    • 1 łyżka oleju
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 300 g mielonej wołowiny
    • 1 słoik sosu pomidorowego do makaronu lub sosu do pizzy
    • 3-4 grube plasterki szynki, posiekane
    • 1/2 papryki, pokrojonej w małą kostkę
    • 350 g startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ciasto: wymieszać mąkę z solą, a następnie z jajkami. Stopniowo dodawać mleko i mieszać trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie. Smażyć naleśniki na wysmarowanej masłem patelni, na średnim ogniu, przez 2 minuty, a następnie odwrócić i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Odstawić.
    2. Smażyć cebulę na oleju, na średnim ogniu, przez około 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż się równomiernie przyrumieni.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    4. Składanie naleśników: posmarować każdy naleśnik sosem pomidorowym, dodać podsmażoną wołowinę i posypać szynką, a następnie papryką. Zwinąć w rulonik i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Gdy wszystkie naleśniki będą już ułożone w naczyniu - posypać je startym serem.
    5. Piec przez 15 minut, aż ser się przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis