Makaroniki pistacjowe

    Makaroniki pistacjowe

    7polubień
    44min.


    Zrobione przez 7 osób

    Te ciasteczka wyglądają wspaniale i tak samo smakują. Aby wyszły takie piękne, ciasto trzeba wyciskać z woreczka dekoratorskiego wprost na blachę. Najważniejsze jest to, aby trzymać woreczek prostopadle do blachy, wycisnąć ciasto, zwolnić nacisk i szybko zakręcić nadgarstkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Makaroniki
    • 30 g niesolonych pistacji, drobno posiekanych
    • 125 g mielonych migdałów
    • 205 g cukru pudru
    • 100 g białek (białka z ok. 3 jajek)
    • 20 kropel zielonego barwnika spożywczego
    • Ganasz pistacjowy
    • 100 ml creme fraiche lub śmietany 18%
    • 40 g niesolonych pistacji
    • 40 g cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 2 żółtka
    • 20 g miękkiego masła
    • 5 kropel czarnego barwnika do żywności

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  Gotowe w: 44min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 C (lub 150 C z termoobiegiem). Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
    2. Makaroniki: wymieszać pistacje i migdały. Cukier puder przesiać na arkusz papieru do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Gdy zaczną sztywnieć, dodać łyżkę cukru pudru, a następnie pozostały cukier, stale miksując na dużej prędkości.
    3. Dodać do białek mieszaninę pistacjową i delikatnie wymieszać szpatułką: podnosić masę szpatułką, a następnie wygładzać. Dodać zielony barwnik spożywczy.
    4. Nalać masę do woreczka dekoratorskiego, trzymać go prostopadle do blachy (prawie jej dotykając) i wyciskać masę aż do uzyskania pożądanej wielkości ciastka. Zwolnić nacisk i szybko zakręcić nadgarstkiem, aby przejść do następnego makaronika. Pomiędzy ciasteczkami pozostawić nieco miejsca - najlepiej tworząc naprzemienne rzędy.
    5. Postukać blachą o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z ciasteczek i odstawić na 30 minut. Dzięki temu makaroniki będą z wierzchu chrupiące. Piec przez około 14 minut.
    6. Aby sprawdzić, czy makaroniki są upieczone trzeba je lekko nacisnąć - jeśli są nadal miękkie i ruszają się pod naciskiem - jeszcze nie są gotowe!
    7. Ganasz pistacjowy: w rondelku, na średnim ogniu podgrzać śmietanę, dodać pistacje, cukier i cukier waniliowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać żółtka i gotować, utrzymując temperaturę 85 C. Zdjąć z ognia, wmieszać miękkie masło i barwnik spożywczy, a następnie wstawić do lodówki.
    8. Składanie ciastek: posmarować jedno ciastko ganaszem (z płaskiej strony) i przykleić drugie. Powtórzyć z resztą makaroników.
    9. Najlepiej wstawić makaroniki do lodówki i zjeść na drugi dzień - wtedy są najlepsze!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis