Babka z kruszonką

    Babka z kruszonką

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 127 osób

    Jest świetna na drugie śniadanie, zjazd rodzinny i na każdą inną okazję. Najlepsza, kiedy jest jeszcze ciepła. Tradycyjnie piekę to ciasto na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, kiedy odwiedzają mnie przyjaciele i rodzina.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 225 g masła
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 4 jajka
    • 460 g (2 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 500 g (4 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 120 g posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. Nasmarować tłuszczem i posypać mąką formę do babki. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić. W drugiej misce wymieszać cukier z cynamonem i orzechami. Odstawić.
    3. W dużej misce zmiksować masło ze śmietaną i cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, śmietanę i aromat waniliowy. Dodać mieszaninę z mąką i miksować, aż wszystko się dobrze połączy.
    4. Wlać połowę ciasta do formy do babki i posypać połową mieszanki z orzechami. Dodać pozostałą część ciasta i posypać resztką orzechów.
    5. Piec w temperaturze 175°C przez 45 do 60 minut, lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis