Muffiny z orzechami pekan i syropem klonowym

    Muffiny z orzechami pekan i syropem klonowym

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Muffiny inspirowane Kanadą! Pełne orzeszków pekan i słodzone syropem klonowym. Polubicie tę delikatną słodycz i subtelny posmak syropu klonowego. Najlepiej smakują na ciepło, prosto z piekarnika, z odrobiną masła.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 120 g mąki pszennej
    • 40 g cukru
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 80 ml mleka
    • 25 ml oleju
    • 1 jajko
    • 4 łyżki syropu klonowego
    • 100 g prażonych orzechów pekan, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Lekko wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami formę do muffinów.
    2. Wymieszać w misce wszystkie suche składniki.
    3. W osobnej misce wymieszać wszystkie płynne składniki. Dodać orzechy i wlać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką, aż mokre składniki tylko lekko nasiąkną. (UWAGA: ciasto na muffiny, w odróżnieniu od ciasta na babeczki, powinno być tylko lekko wymieszane i powinno mieć grudki. Nie należy go mieszać na gładko, bo muffiny będą gęste i twarde.)
    4. Piec w piekarniku przez 15 minut!

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis