Tarta gruszkowa z migdałami

    Tarta gruszkowa z migdałami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Cudowna tarta - ma delikatny smak i całkiem łatwo się ją piecze, zwłaszcza, jeśli użyje się gotowego ciasta. Lubię ja podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych. Można też podawać ją z serkiem mascarpone lub z creme fraiche.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka cukru
    • 50 ml pełnotłustego mleka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 żółtka
    • 1 łyżeczka masła
    • 60 g mielonych migdałów
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 60 g cukru pudru
    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 jajko
    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 4 duże gruszki pokrojone w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W rondelku na małym ogniu podgrzewać pół łyżki cukru z mąką. Dodać mleko i wanilię. Doprowadzić do wrzenia stale mieszając.
    2. W dużej misce zmiksować 2 żółtka z pozostałą 1/2 łyżki cukru. Dodać trochę gorącego mleka, a następnie wlać wszystko do garnka z pozostałym mlekiem i, stale mieszając, gotować przez 3 minuty licząc od czasu, gdy mieszanina zacznie wrzeć.
    3. Zdjąć z ognia, wlać mieszaninę do miski i odstawić na 10 minut, aby przestygła. Po tym czasie dodać 1 łyżeczkę masła, energicznie mieszając. Odstawić.
    4. Do osobnej miski przesiać migdały, mąkę kukurydzianą i cukier puder. Stale mieszając szpatułką dodać 60 g miękkiego masła, a następnie jajko. Dodać mleko i wymieszać dobrze całość.
    5. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    6. Formę do tarty wyłożyć ciastem, odkrawając nadmiar. Wlać do ciasta masę mleczną i wyrównać szpatułką. Plasterki gruszek ułożyć w okręgi na masie mlecznej.
    7. Piec przez 35 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis