Tarta brzoskwiniowo-migdałowa

    Tarta brzoskwiniowo-migdałowa

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To prosty przepis na tartę na domowym kruchym cieście z nadzieniem z brzoskwini i migdałów. W sezonie oczywiście należy wykorzystać świeże owoce, ale brzoskwinie z puszki też będą smakować pysznie. Zamiast jogurtu można użyć creme fraiche.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Spód
    • 250 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 50 ml wody
    • 50 ml oleju
    • Nadzienie
    • 1 puszka brzoskwini w syropie
    • 100 g mielonych migdałów
    • 1 jajko
    • 25 ml mleka
    • 125 g jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka syropu brzoskwiniowego (z puszki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Przygotować spód: mieszać suche składniki z wodą i olejem, aż ciasto uformuje się w kulę. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.
    3. Brzoskwinie odcedzić, syrop wlewając do miseczki. Pokroić je na kawałki. Spód w blaszce posypać 1/5 mielonych migdałów i ułożyć na tym brzoskwinie.
    4. Wymieszać jajko z mlekiem, jogurtem, cukrem i 1 łyżką syropu brzoskwiniowego.
    5. Polać tą mieszaniną brzoskwinie. Piec przez 40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Tarta zrobiona kropka w kropkę według przepisu, mdła i całkowicie nie smaczna. - 02 maj 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis