Prosta zapiekanka makaronowa

    Prosta zapiekanka makaronowa

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 13 osób

    Do doskonały sposób na wykorzystanie resztek makaronu. Tę zapiekankę szybko się przygotowuje, a smakuje wszystkim. Dla lepszego efektu można przed zapieczeniem posypać startym żółtym serem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 ml mleka
    • 25 g mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 1 łyżka masła
    • ugotowany makaron (resztki z obiadu z poprzedniego dnia)
    • sól i pieprz do smaku
    • zmielona gałka muszkatołowa (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
    2. Wymieszać jajka z mąką na gładką masę.
    3. Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę; dobrze wymieszać.
    4. Włożyć makaron wraz z masą jajeczną do naczynia żaroodpornego.
    5. Piec przez 15 minut, aż się przyrumieni.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis