Zupa pasternakowa z fois gras

    Zupa pasternakowa z fois gras

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 9 osób

    Wspaniała zupa-krem, która zachwyci Twoich gości. Dla wspaniałego efektu udekorowana jest kawałeczkami fois gras obtoczonymi w pokruszonym pierniku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula, obrana i posiekana
    • 100 ml śmietany 18%
    • 2 łyżeczki masła
    • 2 kromki piernika
    • 250 ml mleka
    • 250 ml bulionu warzywnego
    • 500 g pasternaku, obranego i pokrojonego w kostkę
    • 50 g foie gras, pokrojonego w kostkę
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pasternak gotować wraz z cebulą pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
    2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 C. Podpiec piernik, aż się przyrumieni (ok. 10-15 minut). Pokruszyć go na małe kawałeczki i odstawić.
    3. Do garnka z pasternakiem wlać mleko i bulion warzywny. Gotować na małym ogniu. Zmiksować za pomocą blendera.
    4. Obtoczyć kawałki fois gras w pokruszonym pierniku i przełożyć do miseczki. Nalewać zupę wkoło fois gras i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis