Zaloguj się Zarejestruj się

Babka rumowa

  • 1komentarz
  • 8polubień
  • 3godz.20min.

To wilgotna i przepyszna babka rumowa. Polewa rumowa, która wsiąka w ciasto po upieczeniu, sprawia, że jest ono wprost wspaniałe!

Brenda Benzar Butler

Składniki
ilość porcji: 14 

  • 225 g masła
  • 400 g (2 szklanki) cukru
  • 4 jajka
  • 235 ml (1 szklanka) maślanki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 225 g masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 120 ml (1/2 szklanki) rumu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. studzenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką formę do babki z kominkiem o średnicy 23 lub 25 cm.
  2. Utrzeć 225 g masła z 2 szklankami cukru. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
  3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, i dodawać tę mieszankę do mieszanki z jajkami na przemian z maślanką. Dodać wanilię i aromat rumowy. Wlać ciasto do przygotowanej formy.
  4. Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę. Wyjąć ciasto z piekarnika i polać jeszcze gorące polewą rumową. Pozostawić ciasto w formie na 2 godziny, a następnie wyłożyć na talerz.
  5. Polewa maślano-rumowa: na małym ogniu stopić pozostałą część masła z 1 szklanką cukru. Zdjąć z ognia i wmieszać rum. Natychmiast polać ciasto.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Inez2401
autor:
3

Ciasto przepyszne, w ciągu jednego dnia zniknęła cała blaszka, łatwe w przygotowaniu - 20 kwi 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie