Babka rumowa

    Babka rumowa

    10polubień
    3godz.20min.


    Zrobione przez 82 osoby

    To wilgotna i przepyszna babka rumowa. Polewa rumowa, która wsiąka w ciasto po upieczeniu, sprawia, że jest ono wprost wspaniałe!

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 225 g masła
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 4 jajka
    • 235 ml (1 szklanka) maślanki
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka aromatu rumowego
    • 225 g masła
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. studzenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką formę do babki z kominkiem o średnicy 23 lub 25 cm.
    2. Utrzeć 225 g masła z 2 szklankami cukru. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
    3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, i dodawać tę mieszankę do mieszanki z jajkami na przemian z maślanką. Dodać wanilię i aromat rumowy. Wlać ciasto do przygotowanej formy.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę. Wyjąć ciasto z piekarnika i polać jeszcze gorące polewą rumową. Pozostawić ciasto w formie na 2 godziny, a następnie wyłożyć na talerz.
    5. Polewa maślano-rumowa: na małym ogniu stopić pozostałą część masła z 1 szklanką cukru. Zdjąć z ognia i wmieszać rum. Natychmiast polać ciasto.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Inez2401
    autor:
    6

    Ciasto przepyszne, w ciągu jednego dnia zniknęła cała blaszka, łatwe w przygotowaniu - 20 kwi 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis