Parmezanowe ciasteczka

    (19)
    1 godz. 45 min

    Te pyszne krakersy są niezwykle proste i zawierają jedynie 3 składniki. Ciasto można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki aż do czasu pieczenia. Podawać jako przekąska do wina lub jako baza do past i dipów.


    Zrobione przez 12 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 130 g świeżo startego parmezanu
    • 120 g masła
    • 150 g mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Mąkę wymieszać z masłem, pocierając palcami składniki. Dodać parmezan. Wyrobić na gęste ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub na noc.
    2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Za pomocą wykrawaczki do ciastek lub szklanki wykrawać okrągłe kształty. Resztki ciasta zebrać, ponownie rozwałkować i wykrawać tyle kółek, ile jest możliwe. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C prze 15 minut. Przed podaniem ostudzić.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (19)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)