Sałatka z szynką parmeńską, figami i szpinakiem

    Sałatka z szynką parmeńską, figami i szpinakiem

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przeszukałam ostatnio lodówkę w poszukiwaniu składników na lekki lunch, a rezultat tych poszukiwań to właśnie ta wspaniała sałatka, w której skład wchodzi: szpinak, szynka parmeńska, ser ricotta, figi, kozi ser i jajka, a wszystko polane pysznym sosem vinaigrette. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Sałatka
    • 2 jajka
    • 100 g liści świeżego szpinaku
    • 2 pomidory, pokrojone w plasterki
    • 2 plasterki szynki parmeńskiej
    • 60 g sera ricotta
    • 2 świeże figi
    • 60 g koziego sera
    • Sos vinaigrette
    • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W garnku zagotować wodę, gdy zacznie wrzeć włożyć do niej jajka i gotować przez 4 minuty.
    2. Na 2 dużych talerzach ułożyć liście szpinaku, plasterki pomidora, szynkę i ser ricotta. Następnie przekroić figi na pół i pokroić kozi ser w plasterki. Ułożyć je także na talerzach.
    3. Przygotować sos vinaigrette, mieszając dobrze wszystkie składniki.
    4. Jajka obrać i pokroić w plasterki; ułożyć na liściach szpinaku. Polać całość dressingiem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    denilas222
    autor:
    0

    Z uwagi na brak niektórych składników musiałam go zmodyfikować. Nie dodałam fig, ani serów. Polecam! - 16 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis