Przegrzebki z patelni

    Przegrzebki z patelni

    1polubienie
    14min.


    Zrobione przez 5 osób

    Aby to danie wyszło idealnie przegrzebki (czyli muszle św. Jakuba) muszą być bardzo świeże. Smaży się je na bardzo gorącej patelni. Podawać z sałatką, ryżem, ziemniakami lub z makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 12 przegrzebków
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  Gotowe w: 14min. 

    1. Żeliwną patelnię lub patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzać na dużym ogniu. (Nie dodawać tłuszczu.)
    2. Oprószyć przegrzebki solą i pieprzem.
    3. Gdy patelnia będzie naprawdę gorąca wrzucić na nią przegrzebki.
    4. Zdjąć patelnię z ognia. (Będzie wystarczająco gorąca, aby przegrzebki się usmażyły.)
    5. Po 1 minucie odwrócić przegrzebki na drugą stronę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis