Indyk w pieczarkach

    Indyk w pieczarkach

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To proste i pyszne danie. Piersi z indyka smaży się na patelni i podaje z pieczarkami i szynką, które są podsmażone w osobnej patelni. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 100 ml wytrawnego białego wina
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 filety z piersi indyka
    • 5 plasterków szynki, posiekanych
    • listki z 5 gałązek tymianku
    • 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażać cebulę przez 5 minut, następnie dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez 10 minut. Wmieszać szynkę i posypać całość tymiankiem. Zmniejszyć ogień na mały.
    2. W innej patelni, na dużym ogniu rozgrzać pozostałą oliwę. Podsmażyć na niej piersi z indyka, po 2 minuty na każdą stronę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć przez 15 minut, aż będą w środku usmażone. Podlać patelnię białym winem i zdrapać z dna przysmażone cząstki indyka.
    3. Przełożyć pieczarki z szynką na talerz i dodać indyka. Polać mięso sosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis