Ziemniaczki smażone z czosnkiem

    Ziemniaczki smażone z czosnkiem

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszne ziemniaczki z patelni, przysmażane na oliwie z czosnkiem. Można ich nie obierać tylko smażyć w łupinkach.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku zagotować na dużym ogniu lekko osoloną wodę. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i opłukać pod zimną wodą. Gotować we wrzącej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przełożyć na czystą ściereczkę. Wytrzeć do sucha.
    2. W dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek, aż zmięknie. Przełożyć ziemniaki na patelnię i smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut, często mieszając, aby się nie przypaliły. Doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis