Risotto z szaszłykami z krewetek

    Risotto z szaszłykami z krewetek

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To risotto jest inspirowane hiszpańską paellą. Łatwo się je przygotowuje, a goście na pewno będą zachwyceni. Trzeba pamiętać o kilku ważnych detalach: bulion drobiowy musi być gorący, kiedy wlewa się go do ryżu (dodaje się do na dwa razy, a nie cały na raz), a krewetek nie można za mocno przypiec.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 pęczek ziół (pietruszka, liść laurowy, tymianek)
    • 300 g ryżu arborio
    • 1 szczypta szafranu
    • 1 czerwona papryka drobno posiekana
    • 50 g zielonego groszku (świeżego)
    • 100 ml białego wina
    • 300 ml gorącego bulionu rybnego
    • 100 ml śmietany 18%
    • 30 g startego parmezanu
    • 6 krewetek, obranych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek i pęczek ziół i smażyć, aż oliwa się zeszkli.
    2. Dodać do patelni ryż. Smażyć, stale mieszając, aż ryż dobrze pokryje się oliwą i będzie lekko przezroczysty. Dodać szafran, czerwoną paprykę i groszek.
    3. Dodać białe wino i gotować, aż wino się zredukuje i prawie całe zostanie wchłonięte przez ryż. Dodać połowę bulionu, gotować, aż się o połowę zredukuje, a następnie dodać resztę. Gdy cały bulion się wchłonie, dodać śmietanę i parmezan.
    4. Nadziać krewetki na patyczki do szaszłyków, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill i grillować krewetki przez 3 minuty, odwracając jeden raz. Podawać na risotto.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis