Risotto cebulowe

    Risotto cebulowe

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybkie, proste, podstawowe risotto, do którego można dodać groszek, suszone grzyby, starty parmezan i inne dodatki wedle uznania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 225 g ryżu arborio lub ryżu do risotto
    • 750 ml bulionu (lub wody)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać w garnku olej na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i przyrumienić.
    2. Dodać surowy ryż i mieszać, aż ryż będzie całkowicie przezroczysty i lekko przyrumieniony (około 5 minut).
    3. Dodać bulion (lub wodę) i gotować, mieszając przez 15-20 minut. Ryż powinien być ugotowany i powinien wchłonąć cały płyn.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis