Babka mokka

    Babka mokka

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 59 osób

    Niezwykle bogata i wilgotna babka czekoladowa z likierem kawowym. Wspaniały, wyjątkowy deser. W wersji bezalkoholowej można zastąpić likier przez 3/4 szklanki syropu czekoladowego zmieszanego z 1/4 szklanki ciepłej wody. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Trochę polewy można odłożyć, aby później skropić nią babkę na talerzyku - wygląda to bardzo ładnie.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
    • 4 żółtka
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżki zimnej wody
    • 120 ml (1/2 szkl.) mocnej kawy parzonej
    • 235 ml (1 szkl.) likieru kawowego, podzielonego na dwie części
    • 2 łyżki aromatu waniliowego
    • 165 g (1,3 szkl.) mąki pszennej
    • 4 białka
    • 120 g (1 szkl.) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką formę do babki o średnicy 25 cm. W misce rozpuścić sodę w wodzie, a następnie dodać kawę, 1/2 szklanki likieru kawowego i wanilię.
    2. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Miksując, dodać kakao, a następnie żółtka, po jednym na raz. Dodawać na przemian mąkę i mieszaninę z kawą, mieszać tylko tyle by wszystko się połączyło.
    3. W dużej szklanej lub metalowej misce ubić białka na sztywno. Dodać 1/3 białek do ciasta, delikatnie wymieszać, po czym dodać pozostałe białka i szybko, ale starannie wymieszać by nie pozostały żadne smugi.
    4. Wlać ciasto do formy na babkę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Studzić przez 10 minut w formie, a następnie odwrócić na metalowej podstawce. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać widelcem i skrapiać polewą, po łyżce na raz, aż zostanie całkowicie wchłonięta. Ciasto owinąć szczelnie folią aby zachowało wilgoć.
    5. Polewa: w małej misce wymieszać cukier puder z pozostałą 1/2 szklanki likieru kawowego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis