Czatnej cebulowy z rodzynkami i czerwonym winem

    Czatnej cebulowy z rodzynkami i czerwonym winem

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny czatnej, który wyśmienicie smakuje do sera, pasztetu albo pieczeni. Cebulę dusi się przez kilka godzin w czerwonym winie, dzięki czemu ten sos ma taki niepowtarzalny smak!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 450 g czerwonej cebuli
    • 500 ml czerwonego wina
    • 160 g brązowego cukru
    • 1 garść rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Rozgrzać olej na średnim ogniu i podsmażać na nim cebulę, często mieszając, aby się równomiernie usmażyła. Kiedy się już zeszkli i będzie miękka, dodać wino. Dodać cukier i wymieszać. Przykryć i dusić przez 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż płyn odparuje.
    2. Dodać rodzynki, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i przełożyć do słoików. Zakręcić dobrze słoiki. Czatnej można przechowywać w pokojowej temperaturze przez kilka miesięcy. Po otwarciu słoika należy go przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu dwóch tygodni.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis