Majonez na oliwie z oliwek

    Majonez na oliwie z oliwek

    3polubienia
    6min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Nie ma nic lepszego niż majonez domowej roboty! A najlepsze jest to, że możesz do niego dodać co tylko lubisz, np. musztardę, pieprz, czosnek, albo cebulę. Doskonały do kanapek, sałatek albo jako dodatek do dipów.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 żółtko
    • 1 łyżka octu
    • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
    • oliwa z oliwek do smaku
    • sól i pieprz do smaku
    • olej roślinny do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 6min. 

    1. W głębokiej misce wymieszać żółtko z 1/2 octu i z musztardą. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Stale mieszając trzepaczką, powoli dodawać olej roślinny (wręcz kropelka po kropelce!).
    2. Kiedy majonez zacznie już wchłaniać olej, zamiast oleju roślinnego zacząć dodawać oliwę z oliwek. Nadal mieszać trzepaczką i dodawać oliwę powoli, aż majonez będzie gładki. Gdy majonez będzie już miał jednolitą konsystencję, dodać pozostały ocet i mieszać trzepaczką jeszcze przez 1 minutę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis