Ten chlebek smakuje wspaniale na zimno i na ciepło. Ciasto można też wlać do pojedynczych foremek i upiec babeczki. Łatwo się go piecze, a goście będą zachwyceni. Można też dodać świeżych ziół. Doskonały na przyjęcia.
K
kikine2008
Zrobione przez 1 osobę
Składniki
ilość porcji: 8
4 jajka
150 ml oliwy z oliwek
150 ml białego wina
100 g mąki pszennej
100 g startego żółtego sera
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól i pieprz do smaku
200 g posiekanej gotowanej szynki
45 zielonych oliwek bez pestek, posiekanych
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Jajka wbić do miski. Dodać oliwę i wino i dobrze wymieszać. Wmieszać mąkę, ser, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać szynkę i oliwki.
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto do blaszki i piec przez około 50 minut. Sprawdzić nożem, czy ciasto jest upieczone - jeśli nóż wychodzi z ciasta czysty - jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i od razu wyjąć chlebek z foremki.