Chlebek z szynką i oliwkami

    Chlebek z szynką i oliwkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten chlebek smakuje wspaniale na zimno i na ciepło. Ciasto można też wlać do pojedynczych foremek i upiec babeczki. Łatwo się go piecze, a goście będą zachwyceni. Można też dodać świeżych ziół. Doskonały na przyjęcia.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 jajka
    • 150 ml oliwy z oliwek
    • 150 ml białego wina
    • 100 g mąki pszennej
    • 100 g startego żółtego sera
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g posiekanej gotowanej szynki
    • 45 zielonych oliwek bez pestek, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 210 C.
    2. Jajka wbić do miski. Dodać oliwę i wino i dobrze wymieszać. Wmieszać mąkę, ser, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać szynkę i oliwki.
    3. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto do blaszki i piec przez około 50 minut. Sprawdzić nożem, czy ciasto jest upieczone - jeśli nóż wychodzi z ciasta czysty - jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i od razu wyjąć chlebek z foremki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis