Kaczka w pomarańczach z Cointreau

    Kaczka w pomarańczach z Cointreau

    3polubienia
    26min.


    Zrobione przez 5 osób

    To przepis mojej siostry, ale tak mi smakuje, że musiałam się nim z Wami podzielić. Podawać z białym ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 piersi kaczki
    • 100 ml wytrawnego białego wina
    • sok oraz skórka starta z 3 pomarańczy
    • 300 ml bulionu wołowego
    • 100 ml Cointreau
    • 100 ml śmietany
    • łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 26min. 

    1. Piersi kaczki smażyć na patelni skórą do dołu przez 5 minut. Odstawić.
    2. Do garnka wlać białe wino, dodać sok pomarańczowy i bulion wołowy. Gotować na małym ogniu przez 45 minuty. Dodać skórkę pomarańczową i Cointreau i gotować jeszcze przez 15 minut.
    3. Wlać śmietanę i dodać łyżkę masła oraz piersi i gotować przez 5 minut.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis