Kurczak pieczony

    • < />

    Kurczak pieczony

    Kurczak pieczony

    (0)
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wiem, że to dość kaloryczne, ale uwielbiam chrupiącą, złocistą skórkę kurczaka! Aby jakoś to zrekompensować, proponuję podawać go z dużą ilością warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kurczak (2 kg)
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Ułożyć kurczaka na brytfance z metalową kratką. Posmarować go masłem (także pod skórką). Oprószyć solą i pieprzem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny.
    3. Po 45 minutach wyjąć kurczaka z piekarnika i polać sokami, które się z niego wytopiły. Wstawić z powrotem do piekarnika.
    4. Po1 godzinie i 15 minutach polać kurczaka ponownie sokami.
    5. Podawać z puree ziemniaczanym i z warzywami.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis