Kurczak pieczony

    Kurczak pieczony

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wiem, że to dość kaloryczne, ale uwielbiam chrupiącą, złocistą skórkę kurczaka! Aby jakoś to zrekompensować, proponuję podawać go z dużą ilością warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kurczak (2 kg)
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Ułożyć kurczaka na brytfance z metalową kratką. Posmarować go masłem (także pod skórką). Oprószyć solą i pieprzem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny.
    3. Po 45 minutach wyjąć kurczaka z piekarnika i polać sokami, które się z niego wytopiły. Wstawić z powrotem do piekarnika.
    4. Po1 godzinie i 15 minutach polać kurczaka ponownie sokami.
    5. Podawać z puree ziemniaczanym i z warzywami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis