Dżem morelowy babuni

    Dżem morelowy babuni

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pamiętam kiedy byłam mała i babcia latem gotowała ten dżem. Czekaliśmy, z kromkami chleba w rękach, aż dżem będzie gotowy. Później walczyliśmy między sobą o to, kto będzie mógł oblizać łyżkę.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 jars

    • 1 kg moreli, przekroić na pół i wyjąć pestkę
    • sok z 1 cytryny
    • 750 g cukru
    • 200 ml wody
    • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Słoiki i zakrętki włożyć do garnka wypełnionego wodą. Doprowadzić do wrzenia, aby je wysterylizować. Wyjmować szczypcami kuchennymi i odkładać na czystą ściereczkę.
    2. Morele, sok cytrynowy, cukier i wodę wymieszać w dużym garnku.
    3. Do brzegu garnka przyczepić termometr do dżemów. Gotować dżem na dużym ogniu. Gdy zacznie się pienić, dodać wanilię.
    4. Gdy termometr wskaże 105 stopni C, wyłączyć ogień pod garnkiem. Nakładać dżem chochelką do słoików i dobrze je zakręcać.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis