Babka maślana Cathy

    Babka maślana Cathy

    Zdjęcie do przepisu: Babka maślana Cathy
    5

    Babka maślana Cathy

    (630)
    2godz.55min.


    Zrobione przez 543 osoby

    Smakowita, wilgotna babka o świeżym smaku. Można ją jeść samą, lub wykorzystać jako bazę dla wielu różnych deserów.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 225 g masła
    • 600 g (3 szklanki) cukru
    • 6 jajek
    • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 235 ml (1 szklanka) maślanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +1godz.10min. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 165°C. Wysmarować tłuszczem formę do babki z kominkiem o średnicy 23 lub 25 cm. Wymieszać mąkę z sodą i solą. Odstawić.
    2. W dużej misce zmiksować masło z cukrem. Dodać stopniowo jaja, mieszając po każdym dodaniu. Dodać aromaty cytrynowy i waniliowy. Delikatnie mieszając, dodawać na przemian mieszaninę mąki i mleko. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 90 minut. Nie otwierać drzwi piekarnika przez następną godzinę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy, oznacza to, że jest gotowe. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut, a następnie odwrócić na metalowej podstawce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (630)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis