Dżem jagodowy
1 / 1 Zdjęcie:  mimichette
Następne

Dżem jagodowy

To jeden z moich ulubionych dżemów, a bardzo prosto się go robi. Zwykle wstawiam owoce na kuchenkę, zabieram się za inne prace domowe i zerkam co jakiś czas na termometr!

mimichette

Składniki

ilość sztuk: 4 (250g) jars

  • 1 kg jagód
  • 1 kg cukru
  • Sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Słoiki i zakrętki włożyć do garnka wypełnionego wodą. Doprowadzić do wrzenia, aby je wysterylizować. Wyjmować szczypcami kuchennymi i odkładać na czystą ściereczkę.
  2. Do dużego garnka włożyć owoce, dodać cukier i sok cytrynowy. Do brzegu garnka przypiąć termometr do dżemów i zapalić ogień pod garnkiem.
  3. Podczas gotowania dżem będzie się pienił. Gdy termometr wskaże 105 stopni C, wyłączyć ogień pod garnkiem.
  4. Nakładać dżem do słoików chochelką, pozostawiając nieco miejsca od górnej krawędzi. Zakręcić słoiki.

Przetwory owocowe

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie