Dżem jagodowy

    Dżem jagodowy

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To jeden z moich ulubionych dżemów, a bardzo prosto się go robi. Zwykle wstawiam owoce na kuchenkę, zabieram się za inne prace domowe i zerkam co jakiś czas na termometr!

    Składniki
    ilość sztuk: 4 (250g) jars

    • 1 kg jagód
    • 1 kg cukru
    • Sok z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Słoiki i zakrętki włożyć do garnka wypełnionego wodą. Doprowadzić do wrzenia, aby je wysterylizować. Wyjmować szczypcami kuchennymi i odkładać na czystą ściereczkę.
    2. Do dużego garnka włożyć owoce, dodać cukier i sok cytrynowy. Do brzegu garnka przypiąć termometr do dżemów i zapalić ogień pod garnkiem.
    3. Podczas gotowania dżem będzie się pienił. Gdy termometr wskaże 105 stopni C, wyłączyć ogień pod garnkiem.
    4. Nakładać dżem do słoików chochelką, pozostawiając nieco miejsca od górnej krawędzi. Zakręcić słoiki.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis