Zupa z małży i omułków z szafranem

    Zupa z małży i omułków z szafranem

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniała przystawka wyrafinowanego obiadu. Pęczek ziół obejmuje: natkę pietruszki, tymianek i liść laurowy (czasem też szczypiorek), związane sznurkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 - 4

    • 200 ml wytrawnego białego wina
    • 1 pęczek ziół
    • 1 kg omułków, umytych i oczyszczonych
    • 1 kg małży, umytych
    • 250 ml śmietany 18%
    • szczypta szafranu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Do dużego garnka wlać wino, dodać pęczek ziół. Wrzucić do środka muszle i omułki. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia, gdy wszystkie małże i omułki się otworzą. Wyjąć z muszli i odstawić.
    2. Wywar przecedzić przez gęste sito i przelać do małego rondelka (prawdopodobnie wystarczy 500 ml). Gotować na małym ogniu, aż się zredukuje, ok. 15 minut. Wmieszać śmietanę i szafran.
    3. Dodać do zupy małże i omułki. Podawać zaraz po przygotowaniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis