Małże i omułki z cytryną

    Małże i omułki z cytryną

    Zapisz do ulubionych
    12min.


    Zrobione przez 5 osób

    Odrobina skórki cytrynowej wprowadzi na talerze promienie słońca. W połączeniu z małżami, tymiankiem i białym winem tworzy cudowną kompozycję.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g małży
    • 500 g omułków
    • skórka i sok z 1 cytryny
    • 1 szczypta tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 100 ml wytrawnego białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. Omułki i małże oczyścić.
    2. Wrzucić je do garnka wraz z tymiankiem, liściem laurowym i skórką z cytryny; wlać sok z cytryny i wino.
    3. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut. Podawać od razu po ugotowaniu z chrupiącym pieczywem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis