Placek nadziewany pieczarkami

    Placek nadziewany pieczarkami

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta zapiekanka z pieczarkami jest przepyszna! W wersji wegetariańskiej po prostu nie dodaje się szynki. Nadzienie z podsmażonych na maśle pieczarek jest zapieczone w środku pieroga składającego się z dwóch warstw kruchego ciasta. Pyszne i proste!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mushroom pie

    • 500 g pieczarek
    • łyżka masła
    • 200 g szynki pokrojonej w kostkę
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 200 ml białego wina
    • 225 ml crème fraiche
    • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
    • 1 żółtko, roztrzepane
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 opakowania kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Pieczarki smażyć na dużej patelni na maśle przez około 5 minut (na średnim ogniu), a następnie dodać szynkę i cebulę. Smażyć jeszcze przez 5 minut. Dodać wino i gotować jeszcze przez 10 minut.
    3. Dodać crème fraiche i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia.
    4. Teflonową, wysoką foremkę do tarty (lub naczynie żaroodporne) wyłożyć jednym arkuszem ciasta i odkroić jego nadmiar. Wlać farsz i przykryć drugim arkuszem ciasta, ponownie odkrawając nadmiar. Skleić brzegi przyszczypując je.
    5. Posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem, posypać solą i tymiankiem. Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach ciasto na wierzchu. Piec przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis