Baba ganoush czyli dip z bakłażana

    Baba ganoush czyli dip z bakłażana

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Baba ghanoush to lekki dip pochodzący z Libanu, którym smaruje się tam chleb i podaje jako dodatek do grillowanej jagnięciny. W skład wchodzi zgrillowany bakłażan, olej sezamowy, sok cytrynowy, czosnek i oliwa z oliwek.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kg bakłażanów
    • 4 łyżki oleju sezamowego
    • 2 cytryny
    • 4 ząbki czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Bakłażany umyć i wytrzeć. Ponakłuwać widelcem. Włączyć piekarnik na funkcji "grill" na wysoką temperaturę i grillować bakłażany aż skórka sczernieje.
    2. Wyjąć bakłażany z piekarnika i studzić przez 1 minutę. Przełożyć do plastikowego woreczka i pocierać woreczek w dłoniach, aby skórka zaczęła odchodzić od miąższu. Zdjąć skórkę, a bakłażany przełożyć do miski.
    3. Dodać ząbki czosnku, olej sezamowy i sok cytrynowy. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis