Marokański gulasz z jagnięciny i warzyw

    Marokański gulasz z jagnięciny i warzyw

    5polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 10 osób

    Ten przepis dostałam od babci. Często gotowała to danie, gdy ją odwiedzałam. Moja wersja jest niemalże tak samo pyszna! Żeby je przygotować potrzebna jest kuskusiera - tradycyjny marokański garnek, w którym na dnie jest duży garnek do gotowania warzyw, a na nim stoi koszyk do gotowania na parze kuskusu. Jeśli nie macie takiego garnka, można wszystkie składniki przygotować oddzielnie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oleju
    • 1 kg łopatki jagnięcej pokrojonej w dużą kostkę
    • 3 cebule, drobno posiekane
    • 25 g posiekanej kolendry
    • 6 pomidorów, obranych i posiekanych
    • 3 łyżki passaty
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 pory pokrojone w plasterki
    • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 5 marchewek, obranych i pokrojonych w grube plastry
    • 3 cukinie, obrane i pokrojone w grube plastry
    • 450 g ciecierzycy
    • 1 kg kuskusu
    • 160 g masła o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W dolnej części kuskusiery (lub w garnku o grubym dnie) rozgrzać olej na średnim ogniu i podsmażyć na nim jagnięcinę, cebulę i kolendrę; dobrze wymieszać. Wmieszać pomidory, passatę, gałkę muszkatołową, paprykę i 250 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez 25 minut.
    2. Do gulaszu w dolnej części kuskusiery dodać wody, tak aby sięgała 3/4 wysokości garnka. Dodać pory, ziemniaki, marchew, ciecierzycę i cukinię. Doprowadzić do wrzenia i kontynuować gotowanie. Doprawić solą i pieprzem.
    3. W międzyczasie umieścić kuskus w dużej misce, dodać 450 ml wody i odstawić na 15 minut.
    4. Przełożyć kuskus do górnej części kuskusiery. Gotować przez 30 minut od czasu gdy zacznie parować.
    5. Przełożyć kuskus do dużej miski, dodać masło i wymieszać widelcem, aby pozbyć się grudek.
    6. Podawać osobno kuskus, wywar, mięso i warzywa (nie mieszać wszystkiego razem).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    1

    Dziękujemy, Rafale, za wykrycie tego błędu. Oczywiście chodzi o napełnienie wodą dolnej części kuskusiery. Do niej też wkładamy warzywa. Przepis już poprawiamy! - 03 paź 2014

    autor:
    0

    Czytam opis i jakoś utknąłem na fragmencie cyt. "Górną część kuskusiery napełnić wodą do 3/4 wysokości." - pytanie, jak napełnić naczynie wodą, skoro dno jest dziurkowane ? - 02 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis