Marokański gulasz z jagnięciny i warzyw

    (5)
    1 godz. 40 min

    Ten przepis dostałam od babci. Często gotowała to danie, gdy ją odwiedzałam. Moja wersja jest niemalże tak samo pyszna! Żeby je przygotować potrzebna jest kuskusiera - tradycyjny marokański garnek, w którym na dnie jest duży garnek do gotowania warzyw, a na nim stoi koszyk do gotowania na parze kuskusu. Jeśli nie macie takiego garnka, można wszystkie składniki przygotować oddzielnie.


    Zrobione przez 11 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oleju
    • 1 kg łopatki jagnięcej pokrojonej w dużą kostkę
    • 3 cebule, drobno posiekane
    • 25 g posiekanej kolendry
    • 6 pomidorów, obranych i posiekanych
    • 3 łyżki passaty
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 pory pokrojone w plasterki
    • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 5 marchewek, obranych i pokrojonych w grube plastry
    • 3 cukinie, obrane i pokrojone w grube plastry
    • 450 g ciecierzycy
    • 1 kg kuskusu
    • 160 g masła o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W dolnej części kuskusiery (lub w garnku o grubym dnie) rozgrzać olej na średnim ogniu i podsmażyć na nim jagnięcinę, cebulę i kolendrę; dobrze wymieszać. Wmieszać pomidory, passatę, gałkę muszkatołową, paprykę i 250 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez 25 minut.
    2. Do gulaszu w dolnej części kuskusiery dodać wody, tak aby sięgała 3/4 wysokości garnka. Dodać pory, ziemniaki, marchew, ciecierzycę i cukinię. Doprowadzić do wrzenia i kontynuować gotowanie. Doprawić solą i pieprzem.
    3. W międzyczasie umieścić kuskus w dużej misce, dodać 450 ml wody i odstawić na 15 minut.
    4. Przełożyć kuskus do górnej części kuskusiery. Gotować przez 30 minut od czasu gdy zacznie parować.
    5. Przełożyć kuskus do dużej miski, dodać masło i wymieszać widelcem, aby pozbyć się grudek.
    6. Podawać osobno kuskus, wywar, mięso i warzywa (nie mieszać wszystkiego razem).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (2)

    Allrecipes
    autor:
    1

    Dziękujemy, Rafale, za wykrycie tego błędu. Oczywiście chodzi o napełnienie wodą dolnej części kuskusiery. Do niej też wkładamy warzywa. Przepis już poprawiamy!  -  03 paź 2014

    autor:
    0

    Czytam opis i jakoś utknąłem na fragmencie cyt. "Górną część kuskusiery napełnić wodą do 3/4 wysokości." - pytanie, jak napełnić naczynie wodą, skoro dno jest dziurkowane ?  -  02 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis