Marokański gulasz jagnięcy z kuskusem

    Marokański gulasz jagnięcy z kuskusem

    1polubienie
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Boski gulasz w stylu marokańskim, podawany z kuskusem - prosty, dość szybko się go gotuje, a smakuje naprawdę wspaniale. Dodatkowo pełno w nim świeżych warzyw egzotycznych przypraw.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 900 g jagnięciny pokrojonej w dużą kostkę
    • 900 g piersi z kurczaka pokrojonych w dużą kostkę
    • 3 cebule, drobno posiekane
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 400 g passaty
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 1 łyżka przyprawy ras el hanout
    • 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżka mielonej kolendry
    • 1 łyżka mielonej szałwii
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 rzepy, obrane i pokrojone na 8 części
    • 4 marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry
    • 4 cukinie, obrane i pokrojone w grube plastry
    • 50 g posiekanej natki pietruszki
    • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odcedzonej
    • 1 kg kuskusu
    • 100 g masła pokrojonego w kostkę
    • 3 łyżeczki harissy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. W brytfance lub w garnku o grubym dnie rozgrzać olej na dużym ogniu i podsmażać na nim jagnięcinę i kurczaka przez 5 minut, aż mięso się przyrumieni. Dodać cebulę i czosnek i smażyć jeszcze przez kilka minut, aż się zrumienią.
    2. Dodać passatę, bulion drobiowy, ras el hanout, kumin, kolendrę, szałwię i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 10 minut.
    3. Dodać rzepę, marchew, cukinię i pietruszkę i dusić przez 1 godzinę. Wmieszać ciecierzycę i gotować przez 10 minut.
    4. Przygotować kuskus zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Dodać do niego masło i porządnie wymieszać widelcem, aby porozbijać wszelkie grudki.
    5. Nabrać z garnka 2 lub 3 chochelki wywaru, wlać do miski i dodać harissę. Dobrze wymieszać.
    6. Podawać miseczkę z pikantnym wywarem jako dodatek do gulaszu i kuskus.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis