Babka maślana

    Babka maślana

    3polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 176 osób

    Tę wspaniałą pożywną babkę można jeść samą, ale równie znakomicie smakuje z lodami lub z owocami, takimi jak brzoskwinie.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 220 g masła
    • 6 jajek
    • 600 g (3 szkl.) cukru
    • 375 g (3 szkl.) mąki pszennej
    • 500 ml słodkiej śmietanki do ubijania
    • 1 łyżka aromatu waniliowego
    • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 165°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką tortownicę o średnicy 23 lub 25 cm.
    2. Zmiksować masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodać jajka i dobrze wymieszać.
    3. Stopniowo dodawać na przemian po szklance mąki i po trochę śmietany, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
    4. Dodać wanilię oraz aromat cytrynowy i dobrze wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej formy.
    5. Piec w temperaturze 165°C przez 1,5 godziny, lub do momentu gdy ciasto będzie sprężyste. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika natychmiast odwrócić ciasto do góry dnem na metalowej podstawce do ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis