Babeczki a'la mojito

    Babeczki a'la mojito

    5polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 5 osób

    Fantastyczne babeczki o orzeźwiającym smaku limonki, rumu i mięty... czyli wspomnienie pysznego koktajlu mojito!

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 120 ml maślanki
    • 1/2 łyżeczki ciemnego rumu
    • 210 g mąki
    • 110 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g cukru pudru
    • 2 jajka o temperaturze pokojowej
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • sól
    • Syrop
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki wody
    • 2 łyżki ciemnego rumu
    • skórka starta z 1 limonki
    • kilka listków mięty
    • Krem
    • 400 g serka śmietankowego
    • 50 g masła o temperaturze pokojowej
    • cukier puder do smaku
    • 2 łyżeczki ciemnego rumu
    • skórka starta z 3 limonek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
    2. Wymieszać maślankę z rumem i wanilią. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
    3. W robocie kuchennym, na dużej prędkości zmiksować masło z cukrem na kremową masę. Zmniejszyć prędkość i dodawać jajka, po jednym na raz, po każdym dodaniu zeskrobując mieszaninę ze ścianek miski. Dodać 1/3 mąki (stale mieszając na małej prędkości), a następnie 1/2 maślanki. Znów dodać 1/3 mąki, a następnie pozostałą maślankę. Na koniec wsypać resztę mąki. Zeskrobać ciasto ze ścianek miski, mieszając dobrze ciasto, aby cała mąka została w nim równomiernie rozprowadzona. Wlać ciasto do przygotowanej foremki, napełniając papilotki do połowy wysokości.
    4. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. W międzyczasie przygotować syrop.
    5. W małym rondelku wymieszać wodę z cukrem i zagotować. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać rum. Następnie dodać skórkę z limonki i miętę. Odstawić na 5 minut.
    6. Gdy babeczki przestygną, małym, ostrym nożem odciąć ich górne części (kopułki) i odłożyć na bok. Skropić babeczki równomiernie syropem, położyć kopułki z powrotem na swoje miejsca i odstawić.
    7. Przygotować krem: w robocie kuchennym, na dużych obrotach zmiksować serek śmietankowy z masłem, aż masa będzie mieć kremową konsystencję. Zmniejszyć prędkość i stopniowo dodawać cukier puder. Miksować przez 1 minutę, aż wszystko się połączy. Miksować jeszcze przez 2 minuty na dużej prędkości. Zeskrobać krem z brzegów miski, dodać rum i skórkę z limonki. Jeszcze chwilę miksować na średniej prędkości.
    8. Gdy babeczki zupełnie ostygną udekorować je kremem, plasterkami limonki i listkami mięty.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis