Ciasto cytrynowe na jogurcie

    Ciasto cytrynowe na jogurcie

    7polubień
    50min.


    Zrobione przez 30 osób

    Pyszne, bardzo wilgotne ciasto pachnące cytryną. Bardzo łatwo się je piecze, można je też zamrażać. Z tego samego przepisu można też upiec babeczki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 185 g cukru
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego
    • 150 ml oleju
    • 275 g mąki pszennej
    • 3 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem keksówkę.
    2. Do dużej miski dodawać składniki w kolejności jak podano powyżej; wymieszać na gładkie ciasto.
    3. Wlać ciasto do blaszki i piec przez 35 minut, aż aż nóż wetknięty w środek ciasta wyjdzie czysty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis