Świąteczny keks

    Świąteczny keks

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 7 osób

    Ten keks można oczywiście upiec w dowolnej porze roku, ale w Święta prezentuje się najładniej. Jest pełen rodzynek moczonych w rumie i innych bakalii.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 100 g rodzynek namoczonych w rumie
    • 250 g masła, stopionego
    • 250 g cukru
    • 250 g kandyzowanych owoców, mieszanej skórki kandyzowanej i innych bakalii
    • 450 g mąki pszennej
    • 6 jajek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Wysmarować tłuszczem teflonową keksówkę.
    2. W dużej misce zmiksować jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać masło, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Wmieszać rodzynki i bakalie. (Ciasto będzie dość gęste).
    3. Wlać ciasto do przygotowanej blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    4. Studzić przez kilka minut w blasze, a następnie odwrócić i wyjąć z blaszki. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis