Mini makaroniki z ementalerem

    Mini makaroniki z ementalerem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    To doskonałe przekąski na przyjęcia. Smakowite migdałowe makaroniki przełożone masą z serka ementaler. Podawać z lampką wina.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżka curry
    • 100 ml creme fraiche
    • 130 g cukru
    • 200 g ementalera
    • 215 g blanszowanych migdałów
    • 6 białek
    • 300 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 130 g cukru i ubijać, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
    2. Migdały zmiksować w robocie kuchennym wraz z 300 g cukru, curry i odrobiną soli. Przesiać.
    3. Dodać mielone migdały do białek i bardzo delikatnie wymieszać. Mieszać łyżką, aż ciasto będzie na tyle luźne, że będzie ściekać z łyżki. Przelać ciasto do woreczka dekoratorskiego.
    4. Wyciskać z woreczka ok. 1 łyżeczkę ciasta wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc w ten sposób ciasteczko. Odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasteczka będą z wierzchu chrupiące.
    5. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 160 C. Gdy makaroniki odczekają już swoje 15 minut, wstawić je na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika.
    6. Wyjąć makaroniki z piekarnika i zdjąć z blachy. Odstawić.
    7. Wymieszać stopiony ementaler z creme fraiche.
    8. Nakładać po 1 łyżeczce masy serowej na jedno ciasteczko i sklejać z drugim. Gotowe ciastka schłodzić przed podaniem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis