Mini keksiki

    Mini keksiki

    1polubienie
    2godz.25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te mini keksy są pełne smaku owoców i mielonych migdałów. Ciasto wlewa się do pojedynczych kokilek, dlatego każdy keksik ma ładny, okrągły kształt.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • sok i skórka starta z 1 małej cytryny
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 100 g daktyli bez pestek, posiekanych
    • 2 jajka
    • 240 g rodzynek
    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 60 g ciemnobrązowego cukru
    • 75 g mielonych migdałów
    • 75 g mąki pszennej
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Wymieszać skórkę i sok z cytryny z imbirem, daktylami i rodzynkami. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 150 C. Wysmarować masłem 6 kokilek lub małych foremek. Odstawić.
    3. Zmiksować masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
    4. Dodawać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu.
    5. Wmieszać mąkę, mielone migdały i nasączone owoce.
    6. Przelać ciasto do kokilek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
    7. Ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis