Czekoladowe ciasteczka w solonym karmelowym sosie

    Czekoladowe ciasteczka w solonym karmelowym sosie

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Trudno się powstrzymać przed zjedzeniem ich wszystkich: czekoladowe ciasteczka polane pysznym, słodko-słonym sosem karmelowym. Tylko na specjalne okazje - smakuje wszystkim!

    Składniki
    ilość sztuk: 6 mini logs

    • Ciasteczka
    • 250 g ciemnej czekolady, stopionej
    • 150 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru
    • 3 jajka
    • 100 g mąki pszennej
    • Sos karmelowy
    • 150 g cukru
    • 1 łyżka wody
    • 50 g solonego masła, pokrojonego na kawałki i rozmiękczonego
    • 75 ml śmietany kremówki
    • szczypta gruboziarnistej soli morskiej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ciastka: rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. wymieszać stopioną czekoladę z miękkim masłem. Dodać cukier, jajka i mąkę.
    3. Przelać masę do pojedynczych malutkich foremek i piec przez 30 minut.
    4. Wyjąć z piekarnika i studzić przez około 30 minut.
    5. Przygotować sos: w rondlu wymieszać cukier z wodą. Gotować na dużym ogniu, stale obserwując. Gdy mieszanina zacznie się przyrumieniać, zdjąć z ognia i dodać masło oraz śmietanę. Zmniejszyć ogień na bardzo mały, dodać szczyptę soli i mieszać karmel, aż będzie całkiem gładki.
    6. Polać ciastka i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis