Muffiny marchewkowe z polewą z białej czekolady

    Muffiny marchewkowe z polewą z białej czekolady

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te marchewkowe babeczki są bardzo miękkie i lekkie i w przeciwieństwie do innych ciast marchewkowych nie są ani za słodkie, ani za ciężkie. Polewę robi się z białej czekolady i serka śmietankowego. Zadowolą każdego łakomczuszka!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Polewa
    • 50 g białej czekolady
    • 200 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
    • 500 g cukru pudru
    • 2 łyżki śmietany kremówki
    • Ciasto
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 225 g cukru
    • 5 łyżek brązowego cukru demerara
    • 100 ml oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 250 g startej marchwi
    • 125 g ananasa z puszki, rozdrobnionego
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    • 100 g posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę do pieczenia muffinów lekko wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami.
    2. Polewa: w małym rondelku, na małym ogniu stopić białą czekoladę. Mieszać, aż będzie gładka, a następnie ostudzić do temperatury pokojowej.
    3. W dużej misce wymieszać na gładką masę serek śmietankowy z masłem. Wmieszać białą czekoladę, 1 łyżeczkę wanilii i wodę pomarańczową. Mieszając, stopniowo dodawać cukier puder, aż masa będzie puszysta, a wtedy dodać śmietanę.
    4. Ciasto: wymieszać jajka z cukrem białym i brązowym, następnie dodać olej i ekstrakt waniliowy. Wmieszać marchew i ananasa. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą, solą, cynamonem, gałką i imbirem. Dodać marchew do mąki i lekko wymieszać. Dodać połowę orzechów i wlać ciasto do przygotowanej foremki.
    5. Piec przez 25 minut, aż do chwili, gdy końcówka noża wetknięta w środek babeczki wychodzi czysta. Ostudzić zupełnie na metalowej kratce, a następnie dekorować polewą z białej czekolady i orzechami.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis