Paszteciki z mięsem mielonym

    Paszteciki z mięsem mielonym

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 8 osób

    Moja mama kiedyś kupowała takie paszteciki, kiedy byliśmy dziećmi - uwielbialiśmy je! Można ten przepis nieco zmodyfikować, smarując ciasto od środka musztardą, albo dodając ulubione zioła i przyprawy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka masła
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 250 g mielonej wołowiny
    • 12 listków pietruszki, drobno posiekanych
    • 1 jajko
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 żółtko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. W średnim garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać szalotkę. Chwilę smażyć, a następnie dodać mięso i posypać pietruszką, wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić, aby ostygło.
    3. Dodać do mięsa jajko, dobrze wymieszać. Uformować z tego farszu 4 wałeczki.
    4. Ciasto francuskie pokroić na na cztery prostokąty. Na dolną część prostokąta ułożyć kiełbaskę z farszu i owinąć ją ciastem. Skleić brzegi. Powtórzyć z pozostałymi prostokątami z ciasta.
    5. Posmarować paszteciki po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 5 minut, a następnie podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis