Babka marmurkowa

  • 4komentarze
  • 21polubień
  • 1godz.40min.

Babka z kominkiem z warstwami czekoladową i wanilią, które tworzą wzór przypominający marmur.

shirleyo

Składniki

ilość sztuk: 14 

  • 400 g (2 szkl.) cukru
  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • 500 g (3 i 1/2 szkl.) mąki tortowej
  • 235 ml (1 szkl.) mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 20 g (1/4 szkl.) gorzkiego kakao

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

  1. W dużej misce, na niewielkiej prędkości miksera, dobrze wymieszać cukier z masłem lub margaryną. Zwiększyć prędkość i miksować aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wanilię, sól i jajka; miksować na średniej prędkości, aż wszystko się dobrze połączy. Zwiększyć prędkość i miksować ciasto jeszcze 4 minuty.
  2. Przełożyć około 2 i 1/2 szklanki ciasta to średniej miski. Do tego ciasta dodać kakao i dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki lub widelca.
  3. Wysmarować tłuszczem formę do babki o średnicy 25 cm. Do przygotowanej formy nakładać łyżeczką na przemian warstwę waniliową i czekoladową. Wetknąć dużą łyżkę w środek ciasta i przeciągnąć nią wzdłuż formy, aby uzyskać marmurkowy efekt.
  4. Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę, lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Studzić ciasto w formie na metalowej podstawce przez 10 minut. Wyjąć ciasto z formy, ostudzić całkowicie.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

Liu
autor:
7

Bardzo dobry przepis i łatwy do zrobienia. Bardzo polecam zrobić samemu w domu - 03 lis 2012

Lady_Melody
autor:
3

Pycha - 18 lip 2012

madaja
autor:
2

Ciasto rewelacja, ledwo upiekłam (nie zdążyło wystygnąć) a już nie było tak wszystkim smakowało! Zamiast aromatu dodałam dwie torebki cukru z prawdziwa wanilią. Smakowało jak biała czekolada Wszystkim polecam naprawdę ciacho super!! - 22 wrz 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie