Puree ziemniaczane z kozim serem

    Puree ziemniaczane z kozim serem

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciekawa odmiana. To szybka przystawka, którą bez wysiłku przygotujesz, a kozi ser nadaje jej naprawdę wyjątkowego smaku. Ser musi być bardzo miękki. Podawać do wszelkich mięs.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na małe kawałki
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 ml mleka
    • 100 g świeżego koziego sera
    • 50 g masła
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Do garnka włożyć ziemniaki i zalać zimną wodą. Dodać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Odcedzić, studzić przez 1-2 minuty, aby nieco odparowały, a następnie rozgnieść je na puree.
    2. Do drugiego garnka wlać mleko, dodać ser kozi i masło. Gotować na małym ogniu. Gdy ser się stopi, dodać ziemniaki. Doprawić gałką, solą i pieprzem.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis