Babka jogurtowa

    Babka jogurtowa

    21polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 140 osób

    Babka z jogurtem zamiast kwaśnej śmietany. Używałam tego przepisu od dawna, ale kiedyś mi zaginął. Poszłam więc do swojej córki i dała mi nową kopię.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 

    • 225 g margaryny o temperaturze pokojowej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
    • 280 g (2,25 szkl.) mąki pszennej
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 225 ml (1 szkl.) jogurtu o smaku cytrynowym

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C. Wysmarować tłuszczem i posypać i mąką formę do babki o średnicy 25 cm. Przesiać i wymieszać mąkę z sodą i solą. Odstawić.
    2. W dużej misce utrzeć margarynę z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, a następnie dodać aromat cytrynowy, wymieszać. Stale mieszając dodawać na przemian mieszaninę z mąką i jogurt, mieszając tylko tyle, by wszystko się połączyło.
    3. Wlać ciasto do formy na babkę o średnicy 25 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić na 10 minut w blasze by ostygła, a następnie odwrócić na metalowej podstawce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Allrecipes
    autor:
    0

    @Klaudia - Możesz dodać proszku do pieczenia (1 łyżeczkę). - 13 lis 2013

    autor:
    0

    Mam pytanie czy zamiast sody może być coś innego?? Bo niestety nie widzę w sklepach sody ..:/ Zaznaczę ,że nie mieszkam w Polsce - 12 lis 2013

    autor:
    0

    - 03 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis