Dietetyczna zupa porowo-ziemniaczana

    Dietetyczna zupa porowo-ziemniaczana

    8polubień
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smakowita zupa, która wspaniale rozgrzewa. Szybko się ją gotuje, a jest lekka, bo nie zawiera mąki ani śmietany. Podawać ze świeżym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 litry bulionu warzywnego
    • 2 pory (jedynie białe części), pokrojone w plasterki
    • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
    • 1 pęczek ziół (pietruszka, liść laurowy, tymianek)
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku mocno rozgrzać masło. Podsmażać pory na średnim ogniu przez 5 minut.
    2. Dodać bulion warzywny i zioła i doprawić sola i pieprzem. Wmieszać ziemniaki i gotować przez 15 minut.
    3. Wyjąć z zupy zioła i zmiksować zupę w blenderze.
    4. Przed podaniem można dodać do każdego talerza łyżkę creme fraiche.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis