Dietetyczny sernik cytrynowo-imbirowy

    Dietetyczny sernik cytrynowo-imbirowy

    16polubień
    40min.


    Zrobione przez 8 osób

    To ciasto trochę przypomina włoski sernik. Jeśli jesteś na diecie wcale nie musisz rezygnować z deseru... oto lekka wersja smakowitego ciasta cytrynowego, zawierająca mniej cukru niż normalne ciasta.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 jajka
    • 65 g cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 500 g serka wiejskiego, odsączonego
    • 80 g mąki pszennej
    • 1 cytryna
    • 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej, dobrze posiekanej
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 240 C.
    2. W misce zmiksować jajka z cukrem i wanilią, aby powstała biała, pienista masa.
    3. Dodać ser i mąkę, dobrze wymieszać. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, sól i imbir, ponownie wymieszać.
    4. Przełożyć ciasto do silikonowej formy (nie trzeba jej smarować) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut.
    5. Ostudzić. Można wstawić na kilka godzin do lodówki - wtedy smakuje najlepiej.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    KingaM.
    autor:
    0

    Wizualnie-super ciasto, smakowo- taki sobie... jeśli zdecyduję się na ponowne wykonanie- nie dodam skórki cytrynowej do środka, bo jak się okazuje- jest tam zbędna i dodam mniej soku z cytryny, na taką porcję jest go za dużo i ciasto jest przez to zbyt kwaśne... - 24 lip 2015

    MariaPasionek
    autor:
    0

    - 29 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis