Kruche ciasteczka shortbread na jogurcie

    Kruche ciasteczka shortbread na jogurcie

    Zdjęcie do przepisu: Kruche ciasteczka shortbread na jogurcie
    1

    Kruche ciasteczka shortbread na jogurcie

    (8)
    1godz.35min.


    Zrobione przez 12 osób

    Te ciasteczka nie zawierają masła, więc są doskonałe dla osób, które liczą kalorie. Zawierają za to cynamon i migdały i smakują wspaniale!

    Składniki
    ilość sztuk: 24 fingers

    • 125 g cukru
    • 1 jajko
    • 70 g mielonych migdałów
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 1 kubeczek (125 g) jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Zmiksować cukier z jajkami na białą, pienistą masę. Dodać zmielone migdały i cynamon; dobrze wymieszać. Małymi porcjami dodawać mąkę pszenną, kukurydzianą i jogurt, aż z ciasta uformuje się kula. Odstawić na około 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia.
    3. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto wałkiem obtoczonym w mące, aż będzie mieć grubość 5 mm. Wykrawać dowolne kształty wykrawaczką lub szklanką; układać na blasze.
    4. Piec przez 10-15 minut. Ciastka powinny być niezbyt przypieczone, jeszcze miękkie, w przeciwnym wypadku będą zbyt kruche.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (8)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis