Kruche ciasteczka shortbread na jogurcie

    Kruche ciasteczka shortbread na jogurcie

    4polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 10 osób

    Te ciasteczka nie zawierają masła, więc są doskonałe dla osób, które liczą kalorie. Zawierają za to cynamon i migdały i smakują wspaniale!

    Składniki
    ilość sztuk: 24 fingers

    • 125 g cukru
    • 1 jajko
    • 70 g mielonych migdałów
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 1 kubeczek (125 g) jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Zmiksować cukier z jajkami na białą, pienistą masę. Dodać zmielone migdały i cynamon; dobrze wymieszać. Małymi porcjami dodawać mąkę pszenną, kukurydzianą i jogurt, aż z ciasta uformuje się kula. Odstawić na około 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia.
    3. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto wałkiem obtoczonym w mące, aż będzie mieć grubość 5 mm. Wykrawać dowolne kształty wykrawaczką lub szklanką; układać na blasze.
    4. Piec przez 10-15 minut. Ciastka powinny być niezbyt przypieczone, jeszcze miękkie, w przeciwnym wypadku będą zbyt kruche.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis