Magdalenki

    Magdalenki

    1polubienie
    18min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Można do nich dodać groszki czekoladowe albo maliny, aby je nieco urozmaicić, ale bez dodatków smakują i tak wyśmienicie. Najlepiej je piec w formie silikonowej, której nie trzeba smarować masłem.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 

    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 125 g cukru
    • 4 jajka
    • 125 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 240 C.
    2. Zmiksować masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Miksując, dodawać jajka, po jednym na raz. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
    3. Wlać ciasto do silikonowej formy na magdalenki. Nie napełniać formy po brzegi, bo ciasteczka będą rosnąć i mogą się przelać.
    4. Piec przez 4 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 200 C i piec jeszcze przez 4 more minuty.
    5. Odstawić na chwilę, aby ostygły, a następnie wyjąć ciasteczka z foremki. Ostudzić na metalowej kratce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis