Naleśniki z Limoncello

    Naleśniki z Limoncello

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te naleśniki z likierem Limoncello są proste i pyszne, ani nie za słodkie, ani nie za kwaśne. Limoncello dodaje cudownego smaku klasycznemu połączeniu cytryny i cukru.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g przesianej mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 jajka
    • 500 ml mleka
    • 25 g masła, stopionego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki likieru Limoncello
    • 40 g cukru
    • Cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić w środku zagłębienie i wbić w nie jajka. Wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Mieszając, stopniowo dodawać mleko, stopione masło, sok z cytryny i likier. Dobrze wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
    2. Wysmarować tłuszczem patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, nalać do niej chochelkę ciasta i rozlać równomiernie po dnie. Smażyć przez 2 minuty, odwrócić i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Powtórzyć proces, aby zużyć całe ciasto. Składać naleśniki w ćwiartki lub zawijać, a następnie posypać cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis