Piersi kurczaka w limonkach

    Piersi kurczaka w limonkach

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Proste, ale smakowite danie, pachnące świeżymi limonkami. Zamiast limonek można użyć cytryn, a efekt będzie równie dobry. Świetnie się sprawdza na obiad w ciągu tygodnia. Podawać z białym ryżem i z sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 limonki
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki musztardy (ziarnistej)
    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wycisnąć sok z limonek, zachować miąższ, ale białe części wyrzucić.
    2. Piersi kurczaka posmarować majonezem i musztardą.
    3. W patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć piersi kurczaka przez 15 minut, odwracając jeden raz.
    4. Wlać na patelnię sok z limonki i dodać miąższ, smażyć jeszcze przez 3 minuty. Nie smażyć za długo, aby w patelni pozostał jeszcze sok. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis